A csodálatos mandarin

Repertoár / A csodálatos mandarin

A DUDA ÉVA TÁRSULAT és a BUDAPESTI FESZTIVÁLZENEKAR KÖZÖS PRODUKCIÓJA A MÜPÁBAN és RÓMÁBAN

2023

 

Koreográfus, rendező: Duda Éva

 

Fischer Iván felkérésére Bartók kivételes és emblematikus művének színpadra állításával indítja 15.évadát a Duda Éva Társulat. 

Bartók egyik legkedvesebb műve, A csodálatos mandarin testi-lelki kérdéseket feszegető cselekménye a MÜPA Hangversenytermében és Rómában a Santa Cecilia Koncertteremben elevenedik meg idén ősszel. A zenészekkel körülölelt térben egy emelt színpadon a mozgásművészet gazdag eszköztárával bontakozik ki a partitúrában is rögzített cselekmény, a produkció részletesen követi a szerző szándékait, előírásait.

Az előadásokon a gavallér szerepében Kováts Tibor Liszt Ferenc-díjas Kiváló balettművész, a lány szerepében Bundschuh Vera – a Duda Éva Társulat szólistája, mandarinként pedig a karizmatikus tehetségű Szabó Áron táncművészek láthatóak. A ma is izgalmas történetet, valamint a grandiózus zenei művet a táncosok árnyalt gesztusokból építkező plasztikus és lendületes koreográfiával, valamint impresszív képi megoldásokkal keltik életre. Bartók zenei remekműve a magyar táncművészet egyik koronaékszere, hiszen nem csupán a zene, de a téma szenvedélye és progresszivitása a humanizmus egyik legfőbb kiáltványa. A romlás és az elértéktelenedés világában a valódi kapcsolódást, a megtisztulást és a szerelem mindent elsöprő erejét a táncművészet képes legjobban érzékeltetni. A zenében kifejezőeszközként használt disszonancia a koreográfiában is vad, ritmikus, pulzáló mozdulatsorokat generál, miközben lágyan és érzékletesen követi a zene intim és gyengéd íveit is. A korszerű formanyelvre és teátrális hatásokra építkező táncmű a hitelességet szem előtt tartva követi a szerzők által megírt pontos karakterek és akciók dramaturgiáját, miközben egyedi és új kontextusban mutatja be a mű szenvedélyes és erotikus látomásait. Igazi érintések, nyers, vad és érzéki kapcsolódások szemtanúi lehetünk.

„A mű keletkezése óta a világ még szélsőségesebbé vált, a zaklatottság mindennapjaink

része lett, melyben sokszor a valós értékek rejtve vannak a szemünk elől.  Bartók műve ma is különösen aktuális, és ahogy minden koreográfusnak, úgy számomra is megtiszteltetés és nagyszerű kihívás. Szeretnék minél közelebb kerülni ehhez a monumentális és szimbólumokban gazdag anyaghoz, mozdulatokká formálni a benne rejlő szenvedélyes, teremtő erőt”

 Duda Éva

 

Táncművészek:

 

Mandarin: Szabó Áron

Lány: Bundschuh Vera 

Gavallér: Kováts Tibor, Liszt Ferenc-díjas Kiváló művész

Diák: Kovács Mátyás

Csavargók: Dragos Dániel, Gyugos Dominik, Váth Máté

 

Jelmez: Szűcs Edit

Fénytervező: Pető József

Tér: Zentai Róbert, Duda Éva

Koreográfus asszisztens: Ivanov Gábor

Produkciós vezető: Vitárius Orsolya

Társulati menedzser: dr. Vodál Anita

 

Koreográfus, rendező: Duda Éva

Category: