Duda Éva

A Magyar Táncművészeti Egyetem koreográfus szakán végzett Budapesten, később a Marosvásárhelyi Egyetem rendező szakán folytatta tanulmányait. 22 évesen kezdte az alkotói pályát, azóta is számos műfajban alkot, táncelőadások létrehozása mellett különféle zenés produkciók, mozgásszínházi előadások, valamint nagyszabású operák, musicalek koreográfusa.

Független művészként hozta létre önálló együttesét - a Duda Éva Társulatot - melyet 2009-ben alapított, és amelynek Lunatika című, bemutatkozó előadásával Lábán Rudolf-díjban részesült. Kísérletező szemléletmódjából fakadóan minden előadása egyedi, egymástól merőben különböző, sajátos világot teremtve az adott műnek. Expresszív látványvilágú munkáiban szabadon használja a cirkusz, az utcai táncok vagy épp a néptánc elemeit, színészekkel és zenészekkel egyaránt bővítve produkcióit.

Vendégalkotóként számos fővárosi és vidéki zenés színházi projekten dolgozott, külföldön pedig több ízben Csehország, Románia, Lengyelország, Ausztria, Németország és Lengyelország területén. Budapest vezető színházainak jelentős részében dolgozott, vendégtanár több művészeti iskolában külföldön és belföldön, a Magyar Táncművészeti Egyetemtől egészen a New York University Tisch School of the Arts-ig.

Az elmúlt években a társulat vezetőjét egyre inkább foglalkoztatják közösségi problémák, társadalmi nehézségek és korunk instabilitása. Aktivistaként számos különböző projektben vesz részt, témájuk a környezettudatosság, az emberi jogok és a szabadság. Éva legfrissebb munkáiban egyértelműen érezhetők ezek a hatások, az elmúlt pár év művészi munkáira nagy hatással voltak ezek az események.