PRIZMA – Tánc a Kertben – Várkert Bazár

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.
22 aug

PRIZMA – Tánc a Kertben – Várkert Bazár

2021.08.22. @ 20:00 - 21:00

2021 februárjában bemutatott PRIZMA című előadásunk központi témája a megfordult világkép, melyet a pandémia okozott. A bezártság, a távolságtartás, az óvakodás megváltoztatta mindennapjainkat, de legfőképp a szociális életünket, azaz kapcsolatainkat, viszonyrendszereinket. Számos naponta elvégzett cselekvés és mozgás is megváltozott: másképp kezdtük el üdvözölni egymást, és az embertársaink felé való közeledésünk is megváltozott, ami óhatatlanul átalakította a saját testünkkel való kapcsolatunkat és érzelmeinket is. Sokszor voltunk magányosabbak és fordultunk befelé ebben az időszakban, hisz életünk automatizmusai, rutin cselekedetei folyamatosan csak ismétlődtek. Ezek a változások mind-mind remek táptalaját képezték drámai és banális helyzeteknek, miközben színházilag tekintettünk ezekre a szituációkra. Arra vállalkoztunk, hogy megpróbáljuk mozgásba, formákba önteni közös félelmeinket és örömforrásainkat, hogy tánccá varázsoljuk vágyaink, hiányérzetünk és mindennapi tevékenységeink felnagyított momentumait.

A Duda Éva Társulat a vezető független társulatok közé emelkedett Magyarországon. Munkájuk mozgatórugója sokszínűségük: különböző gondolkodásmódok, mozgásminőségek, társadalmi hátterek, különféle korosztályok széles skálája találkozik egy-egy produkció létrejöttekor. Duda Éva független művészként hozta létre önálló együttesét, melyet 2009-ben alapított, és amelynek LUNATIKA című bemutatkozó előadásával Lábán Rudolf-díjban részesült. Kísérletező szemléletmódjából fakadóan minden előadása egyedi, egymástól merőben különböző, sajátos világot teremt az adott műnek. Expresszív látványvilágú munkáiban szabadon használja a cirkusz, az utcai táncok vagy épp a néptánc elemeit, színészekkel és zenészekkel egyaránt bővítve produkcióit. Munkái által szorosabb kapcsolatot kíván létesíteni az ismertebb és a progresszívebb színházi műfajok között. Ez a híd lehetőséget ad az elrugaszkodott, merész és komplex táncművészeti alkotások értékelésére.

 

Duda Éva a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnáziumban is tanít, többek között olyan tanárok mellett, mint Feledi János, Szent-Iványi Kinga, Góbi Rita. Ennek keretében készített egy Bolero előadást, amely a PRIZMA című produkció előtt kerül bemutatásra.

 

 

Táncosok és alkotók: 

Bacsó Gabriella, Dudás Gergely, Füzesi Csongor, Gaál Júlia, Ivanov Gábor, Szilvási Anna

Zene: montázs

Produkciós asszisztens: Csák Beatrix, Vitárius Orsolya

Videó: Szabó János

Fotó: Dömölky Dániel

Produkciós vezető: Huszár Ágnes

Fénytervezés, koncepció, rendezés: Duda Éva

 

Támogatók: EMMI, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, NKA, Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzata, Summa Artium Kultúratámogató Magánalap, Műhely Alapítvány, Movein Stúdió, TRIP Hajó

EVENT DETAILS

Date: 2021.08.22. @ 20:00 - 21:00
Time: 20:00 - 21:00
Venue: Várkert Bazár