PRIZMA – Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál – Miskolc

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.
28 aug

PRIZMA – Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál – Miskolc

2021.08.28. @ 17:30 - 18:30

2021 februárjában bemutatott PRIZMA című előadásunk központi témája a megfordult világkép, melyet a pandémia okozott. A bezártság, a távolságtartás, az óvakodás megváltoztatta mindennapjainkat, de legfőképp a szociális életünket, azaz kapcsolatainkat, viszonyrendszereinket. Számos naponta elvégzett cselekvés és mozgás is megváltozott: másképp kezdtük el üdvözölni egymást, és az embertársaink felé való közeledésünk is megváltozott, ami óhatatlanul átalakította a saját testünkkel való kapcsolatunkat és érzelmeinket is. Sokszor voltunk magányosabbak és fordultunk befelé ebben az időszakban, hisz életünk automatizmusai, rutin cselekedetei folyamatosan csak ismétlődtek. Ezek a változások mind-mind remek táptalaját képezték drámai és banális helyzeteknek, miközben színházilag tekintettünk ezekre a szituációkra. Arra vállalkoztunk, hogy megpróbáljuk mozgásba, formákba önteni közös félelmeinket és örömforrásainkat, hogy tánccá varázsoljuk vágyaink, hiányérzetünk és mindennapi tevékenységeink felnagyított momentumait.

A Duda Éva Társulat a vezető független társulatok közé emelkedett Magyarországon. Munkájuk mozgatórugója sokszínűségük: különböző gondolkodásmódok, mozgásminőségek, társadalmi hátterek, különféle korosztályok széles skálája találkozik egy-egy produkció létrejöttekor. Duda Éva független művészként hozta létre önálló együttesét, melyet 2009-ben alapított, és amelynek LUNATIKA című bemutatkozó előadásával Lábán Rudolf-díjban részesült. Kísérletező szemléletmódjából fakadóan minden előadása egyedi, egymástól merőben különböző, sajátos világot teremt az adott műnek. Expresszív látványvilágú munkáiban szabadon használja a cirkusz, az utcai táncok vagy épp a néptánc elemeit, színészekkel és zenészekkel egyaránt bővítve produkcióit. Munkái által szorosabb kapcsolatot kíván létesíteni az ismertebb és a progresszívebb színházi műfajok között. Ez a híd lehetőséget ad az elrugaszkodott, merész és komplex táncművészeti alkotások értékelésére.

 

 

 

Táncosok és alkotók:

Bacsó Gabriella, Dudás Gergely, Füzesi Csongor, Gaál Júlia, Ivanov Gábor, Szilvási Anna

Zene: montázs

Jelmez: Mosolygó Anna

Produkciós asszisztens: Csák Beatrix, Vitárius Orsolya

Fotó: Dömölky Dániel

Produkciós vezető: Huszár Ágnes

Fénytervezés, koncepció, rendezés: Duda Éva

 

Támogatók: EMMI, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, NKA, Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzata, Summa Artium Kultúratámogató Magánalap, Műhely Alapítvány, Movein Stúdió

EVENT DETAILS

Date: 2021.08.28. @ 17:30 - 18:30
Time: 17:30 - 18:30