DUDA ÉVA ÚJRA A VÍGSZÍNHÁZBAN!

A közelmúltban volt Franz Kafka: A kastély című regény nem mindennapi színpadi adaptációjának bemutatója a Vígszínházban. A Bodó Viktor által rendezett előadás koreográfusa Duda Éva, aki vendégművészként már többször dolgozott a Vígszínház nagyszínpadán, Vitárius Orsolya pedig koreográfus asszisztensként vett részt a darabban. Duda Éva korábban a Hegedűs a háztetőn, A lovakat lelövik, ugye? és a Koldusopera című művek koreográfusaként működött közre.

A rendkívül impozáns és monumentális díszlet rengeteg lehetőséget adott a figurák mozgásának megformálására, és így az egész előadás szövetében nagy szerepet kapott a koreográfia. A főszerepet játszó Ifj. Vidnyánszky Attila az előadás minden jelenetében jelen van, lehengerlő előadói jelenléttel és felülmúlhatatlan akrobatikai képességekkel. A produkció összes szereplőjének nagy kihívást jelentett a szokatlan térben való létezés és a rendezőre oly jellemző abszurd játékstílus elsajátítása.

Az előadás egész évben megtekinthető a Vígszínház nagyszínpadán.

Egy sötét, havas téli éjszakán K, a földmérő megérkezik a faluba, ami fölött Westwest gróf kastélya tornyosul. K-t földmérési munkákra rendelték oda, de bármennyire is igyekszik feljutni a kastélyba, nem sikerül kapcsolatba lépnie a megbízóival, csak a helyiekkel, akik viszont gyanakodva fogadják. Lehet, hogy a kastély nem is létezik, de talán K sem földmérő, bár másnap jelentkezik nála két segéd… Kafka regényét Bodó Viktor állítja színpadra a tőle megszokott abszurd fantáziával és groteszk humorral.

 

K – ifj. Vidnyánszky Attila
Elöljáró / Erlanger – Hegedűs D. Géza
Schwartzer / Tanító / Oswald – Méhes László
Művezető / Titkár – Orosz Ákos
Munkás / Barnabas / Momus – Bölkény Balázs
Kocsmárosné / Bürgel – Radnay Csilla
Olga / Mizzi, az Elöljáró felesége – Kovács Patrícia
Frida – Bach Kata
Pepi – Varga-Járó Sára e.h.
Artur – Zoltán Áron
Jeremias – Karácsonyi Zoltán
Takarító/Liftkezelő – Borbiczki Ferenc
Sordini – Szentváry-Lukács Vajk/Máté Áron
Hullaszállítók – Gazdik Márk/Patkós Gergő

 

Bemutató: 2022. október 8. 19.00, Vígszínház

 

Fotó: Dömölky Dániel

Category: