Golden Section / I shall be free Duplaest – PREMIER

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.
29 ápr

Golden Section / I shall be free Duplaest – PREMIER

2022.04.29. @ 20:00 - 22:15

Kezdetek óta egyik fő célunk, hogy meghívjunk olyan vendégalkotókat, akiknek munkája nemzetközileg is újszerű és izgalmas a szakma és a közönség számára is. Fontosnak tartjuk, hogy együttműködjünk ismert és befutott művészekkel, ugyanakkor pályájuk elején járó, figyelemreméltó fiatal koreográfusokkal is. Ennek eredményeképpen Duda Éva művészeti vezető munkái mellett számos hazai és nemzetközi koreográfus is dolgozott már a Társulattal az elmúlt években: a francia Lionel Hoche, a libanoni Guy Nader és a spanyol Maria Campos, a szlovén alkotópáros Gregor Luštek és Rosana Hribar, a vietnámi Quan Bui Ngoc, a lengyel Maciej Kuźmiński, valamint Csuzi Márton, Mészáros Máté és Varga Csaba.

 

A korábbi projekteket követi a sorban az új generációs magyar alkotókat bemutató duplaestünk, amellyel friss lendületet hozunk csapatunk életébe. Csák Beatrix és Rónai Attila mindketten olyan fiatal művészek, akiknek több éves szakmai tapasztalata éretté és felkészültté tette őket egy-egy saját mű létrehozására. Az alkotók fókuszában a szabadság iránti vágy, a közösség és a benne rejlő kohézió, a személyes ütközőpontok és az egyedi szimbiózisok megnyilvánulásai, hatásai állnak. Mindketten tisztán a tánc nyelvén alkotnak, kizárva minden sallangot, drámai eszközt vagy egyéb színházi effektust. Az est zeneszerzője Kunert Péter, aki régóta kötődik a Társulathoz számos korábbi mű alkotójaként, valamint megszámlálhatatlan filmzene, színházi mű, táncos produkció fűződik még a nevéhez.

Rónai Attila közel tíz évet töltött a világhíres Hofesh Shechter együttesében, ahol később már trénerként is tekintettek rá, és a társulati munka során lehetősége volt koreográfus-asszisztensként is megismerni Hofesh munkáját. Hofesh Shechter izraeli származású, Londonban élő koreográfus, akinek kiemelkedő tehetségét és egyedülálló stílusát igazolja, hogy 2016-ban Tony Award díjra is jelölték, illetve 2017-ben a 100 legbefolyásosabb színházi ember közé választotta a neves brit szakmai lap, a The Stage.

Attila több rövidebb művet készített már itthon a Gangaray program keretében és  2019-ben koreografált először külföldön, Torinoban a Nuova Officinal Della Danze csapatának. A 2021-es évben elnyerte a Fülöp Viktor ösztöndíjat, és 2022-ben mutatja be Társulatunknak készített I shall be free című munkáját. Attila a hiphop és a krump táncok stílusjegyeit és elemeit vegyíti a kortárs irányzatokkal, ami meglepő dinamikát és vadságot kölcsönöz a mozdulatoknak. Főként a közösségben rejlő erőt, a szabadságvágyat, az emberek közti összetartozást és a “csordaszellemet” vizsgálja hol szimpátiával, hol kritikusan.

Csák Beatrix az együttes korai szakaszában táncművészként volt jelen, az elmúlt néhány évben pedig próbavezetőként és koreográfus-asszisztensként fejleszti és irányítja a táncosokat. Nagyszerű arányérzéke és pontossága figyelemreméltó, egy darab létrehozása tekintetében pedig széleskörű ismeretre és tudásra tett szert az elmúlt évek során. Koreográfusi szárnypróbálgatásait már közvetlenül a Kortárstánc Főiskola elvégzése után megkezdte, de akkor még elsősorban a táncos karrier felé törekedett.

Mostanra érett vezetővé vált, aki nagyszerűen tudja motiválni és ambicionálni a táncosokat, a Golden Section című alkotása pedig a közösségen belüli energiák alakulására fókuszál. Az aprólékos részletekkel kidolgozott mozdulatok a közösségben működő feszültségeket, nehézségeket és megértést, egymás iránti figyelmet és odaadást, továbbá a kommunikáció árnyaltságát kívánja érzékeltetni.

 

 

Táncművészek: Eleonora Accalai, Bacsó Gabriella, Bundschuh Vera, Dévai Lúcia, Dragos Dániel, Füzesi Csongor, Ivanov Gábor, Wéninger Dalma

Zeneszerző: Kunert Péter

Jelmeztervező: Mosolygó Anna

Produkciós asszisztens: Vitárius Orsolya

Produkciós vezető: Huszár Ágnes

Produkciós menedzser: Vodál Anita

Koreográfus asszisztens: Bacsó Gabriella

Koreográfusok: Csák Beatrix, Rónai Attila

Művészeti vezető: Duda Éva

 

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Nemzeti Kulturális Alap, Budapest Tavaszi Fesztivál, Nemzeti Táncszínház, Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzata, Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület, Új Előadóművészeti Alapítvány, Movein Stúdió

EVENT DETAILS

Date: 2022.04.29. @ 20:00 - 22:15
Time: 20:00 - 22:15
Venue: Kristály Színtér