Soul Surge interjú

2K_meszarosmate_zeneszek_pr_WEB_001Beszéljünk kicsit a kezdetekről: Herbyvel ketten alapítottátok a zenekart, akivel egy improvizációs esten ismerkedtetek meg – meséljetek erről az élményről, hogy merült fel a közös munka lehetősége?

Sánta Dániel: Volt egy hely, ahol szabad a vásár jelleggel szinte bárki hangszert ragadhatott. Ott aztán kiderült, hogy egy-egy számból mi sül ki, és hogy mennyire működik az éppen a színpadra került ad-hoc formáció. Egyszer úgy alakult, hogy én ültem be dobolni, és Herby volt az, aki mikrofont ragadott. Olyan jól sikerült az impro, hogy utána egyből kontaktot cseréltünk. Már akkor egyértelmű volt, hogy szeretnénk egy együttesben zenélni, és már aznap éjjel el is kezdtem szervezkedni és összegyűjteni az együttes többi tagját.

A koncerteken hihetetlen energia árad belőletek, nem lehet nem mozogni a zenétekre. A hangulathoz, amit teremtetek, tökéletesen illik a zenekar neve. Honnan jött ez a név?

SD.: Nagy ötletelések zajlottak, hogy mi legyen a formáció neve, és végül egy film alapján jött az öltet, aminek Soul Surfer volt a címe. A surfer-t surge-re cseréltük, és tudtuk, hogy ez az a név ami, ahogy te is mondtad, tökéletesen illik ahhoz hangulathoz, amit mi képviselünk.

A zenétek műfajilag nehezen behatárolható: van benne pop, funky, hiphop, egy kis rock és némi jazz is. Ti hogyan neveznétek meg ezt az összetett keveréket, leginkább milyen zenét játszotok, melyik a fő vonal?

SD.: Mi sem tudjuk pontosan meghatározni, de ha azt mondjuk, hogy alapvetően pop, akkor abba elég sok minden belefér. A funky-t meg a hip-hop-ot szoktuk még említeni, mert ezen három stílus elemeit használjuk a legtöbbet.

Résztvevői vagytok a Duda Éva Társulat legújabb produkciójának: a Mészáros Máté által koreografált Ismeretlen Királyság című egyfelvonásos alatt a Ti zenétek szól, és az előadásnak fizikailag is szerves elemei vagytok. Korábban már dolgoztál együtt Mátéval, részt vettél a Négy monológ című előadásban Szegeden. Mesélj kicsit a megismerkedésetekről és erről az első közös munkáról!

SD.: Mátéval szintén az említett helyen találkoztam. Az öccse MC, aki rendszeresen járt ezekre az estekre, és Máté egyszer eljött megnézni őt. Egy, az öccsével játszott impro után odajött hozzám, bemutatkozott és elmondta, hogy szeretné, ha dobolnék a táncdarabjában a Tavaszi Fesztiválon. Eleinte elég szkeptikus voltam a dologgal kapcsolatban, de végül nagyon jól sikerült a közös munka, ezúton is köszönöm neki a bizalmat. Nagyon élvezem, hogy egyre jobban megismerem ezt a táncos világot és remélem, a későbbiekben is tudunk még együtt dolgozni. Aztán ki tudja, lehet még táncolni is beállok. (nevet)
A darab során végig jelen vagytok a színpadon, élő rap és zene kíséri a táncosokat. Eredeti Soul Surge dalokat hallhatunk, és ha jól tudom, van, amit kifejezetten ehhez az előadáshoz írtatok. Hogyan születtek ezek a dalok? Részt vettetek a próbákon és a táncosok is inspiráltak Titeket, vagy mi alapján alkottatok?

SD.: Úgy gondolom, hogy ez egy oda-vissza játék: ők a zenénkből, mi meg abból merítünk erőt és inspirációt a darab folyamán, ahogy és amit táncolnak. Ahhoz, hogy a zene és a tánc működjön együtt, a próbákon a közös munkát kellett alapul venni. Ha mindenki csak otthonról hozott anyagból dolgozott volna, akkor elválna egymástól a kettő, de szerencsére hamar megtaláltuk a közös hangot.
Az Ismeretlen Királyság – Máté szavaival élve – egy olyan belső barangolásról szól, amit mindnyájan végigjárunk egyik generációból a másikba való átlépéseink során. A dalok hogyan kapcsolódnak ehhez, milyen témákat érintetek?

SD.: Társadalmi problémákat boncolgatnak, különböző közösségeket írnak le. Nagyon sok generációs betegség jelenik meg a darab során. Alapvetően a tánc alapján fogja majd a néző eldönteni, hogy benne milyen témák jelennek meg, a szövegek csak útmutatóként szolgálnak. Szerintem arra van szüksége a közönségnek, hogy olyan mértékű impulzusokat kapjon, amire hirtelen nem is tud reagálni, így tud teljesen a darab hatása alá kerülni.

Hol találkozhatunk Veletek legközelebb? Mik a terveitek a jövőre nézve?

SD.: Egy-két hónapon belül meg fogjuk jelentetni a zenekar első videoklipjét, és a közeljövőben kiadunk egy új dalt is. Reméljük, idén is folytatódik a közös munka a ONE MAN CROWD-dal, a koncertidőpontok is folyamatosan alakulnak. Aki követ minket a Soul Surge Facebook-oldalán, az biztosan nem marad le semmiről.

Készítette: Kiss Orsolya