Slam Poetry testközelben, Semmi a Bábszínháztól és egy tánc utópia BEAVATÁS a Duda Éva Társulattól

Tavaly indult útjára a Duda Éva Társulat Beavató Színházi Bérlete, melynek keretében a diákok három különböző műfajú előadást nézhettek meg, egy színház, egy tánc és egy „kísérleti” alkotást, melyeket drámapedagógiai foglalkozások kísértek. Szakmai partnerünk a Szabad Kurzus Alapítvány volt.

A tavalyi nagysikerű sorozat után a program folytatódik!
Idén a Budapest Bábszínház többszörös díjnyertes Semmi című előadása is látható, a Slam Poetry Budapest képviselői egy rendhagyó est keretében alkotnak közösen a diákokkal, a Duda Éva Társulat pedig egy családi krimivel, az Afterrel készül.

A diákok a program keretében az adott műfaj egy-egy jeles képviselőjét is megismerhetik, személyesen találkoznak az alkotókkal és előadókkal, ezáltal közelebb kerül hozzájuk a színház világa. Az előadásokat saját élethelyzeteik, problémáik, az őket foglalkoztató kérdéseken keresztül dolgozzák fel.

Az előadások:
1. állomás: 2014. október 3. 20:00 Duda Éva Társulat – AFTER (tánc) – Mu Színház
Videó
2. állomás: 2014. november 18. Budapest Bábszínház – SEMMI (bábszínház) – Budapest Bábszínház
Videó
3. állomás: 2014. december 10. 18:00 Slam Poetry Budapest – Závada Péter, Simon Márton, Németh Péter ’Zeek’ – Jurányi Inkubátorház
Simon Márton videó
Závada Péter videó
Németh Péter ’Zeek’:

Drámapedagógus: Gyevi Bíró Eszter

Felépítés:
– Előfoglalkozás – osztályteremben (kivétel Slam Poetry) – 90 perc
– Előadás megtekintése – színházban, az előadás játszóhelyén
– Utófoglalkozás – osztályteremben (kivétel Slam Poetry) – 90 perc
Részt vesz a foglalkozáson az előadás több színésze és a rendező vagy
koreográfus.

Várjuk középiskolás osztályok (min. 30 fős csoportok) jelentkezését a programra!
Program ára: 3 előadás+foglalkozások összesen: 4000Ft/fő
Korosztály: 15-18 éves korig

Jelentkezés: Czveiber Barbara (Tel.:06-30-247-0040, e- mail:barbara@evaduda.net)
Jelentkezni csak a teljes programra lehet!

Duda_Eva_Tarsulat_After_foto_Domolky_DanielDuda Éva Társulat: AFTER
Az AFTER című előadás az alkotók törekvése szerint a családon belüli összetartozás erejét, az egyéniség sajátosságait, az egymásra utaltságot és a családi kötelékek pozitív és negatív hatásait vizsgálja.
Maga a fogalom, a család, mint a társadalom alapvetőpillére, mint a „normális” életforma, egyre több értéket és teret veszít a társadalomban. Ennek sok oka van: az egyre jobban előtérbe tolakodó egyéni érdekek, az önzésre ösztökélő média, a változó munkavállalási körülmények, stb. Itt persze még sok okot sorolhatnánk fel, de egy tanulság egész nyilvánvaló: a pár egymáshoz való viszonya és a család érdeke eltávolodtak egymástól.


Alkotók, előadók: Csák Beatrix, Csuzi Márton, Újvári Milán, Jenna Jalonen
Zene: Kunert Péter
Díszlet: Mindák Gergely
Fény: Payer Ferenc
Produkciós asszisztens: Czveiber Barbara
Jelmez, Koreográfia: Duda Éva

Bővebb információ

Budapest_Babszinhaz_SemmiBudapest Bábszínház: SEMMI
Legjobb Ifjúsági Előadás – Színházi Kritikusok Céhe
Üveghegy-díj – ASSITEJ
Lengyel Pál-díj – Hoffer Károly
Janne Teller regényéből

„Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá” – mondja a nyolcadikos Pierre Anthon, majd kisétál az osztályteremből, felül egy szilvafára, hogy onnan kiáltsa világgá az élet hiábavalóságát. Osztálytársai elhatározzák, hogy bebizonyítják neki az ellenkezőjét, ezért tárgyakat kezdenek gyűjteni, „fontos dolgokat”, amelyekért érdemes élni. Egy bicikli, amelyre évekig spórolt a tulajdonosa, egy napló, egy lány hosszú haja…
A játéknak induló bizonyítás azonban hamarosan kontrollálhatatlanná válik. Mindenki sebezhető lesz, mindenkitől elveszik, ami a legfontosabb neki, miközben a „Fontos Dolgok Halma” egyre nő, és lassan mindent bekebelez.

Színpadi adaptáció: Gimesi Dóra
Zene: Kiss Tibor (Quimby)
A regényt fordította: Weyer Szilvia
Tervező: Hoffer Károly
Asszisztens: Rigó Anna
Rendező: Hoffer Károly

Bővebb információ

Závada Péter

Závada Péter

SLAM POETRY
A programsorozat utolsó foglalkozása – rendhagyóan a másik kettőhöz képest – nem egy adott előadás, hanem a Slam Poetry hazai képviselőinek részvétele köré épül. A program központi pillérét a közös alkotás jelentené. A diákok feladata a slammerektől kapott szövegek lefordítása a film nyelvére: a szövegek alapján kell snitteket írjanak és szereposztást csináljanak, a fő cél pedig az így létrejött, saját kisfilmjük jeleneteinek eljátszása.


Simon Márton Fotó: Kőmíves István

Simon Márton
Fotó: Kőmíves István

A Slam Poetry igen népszerű a fiatalok körében, meghatározó szerepet tölt be a verskultúra, valamint a kortárs magyar irodalom népszerűsítésében (sok slammer – többek közt Závada Péter és Simon Márton is – aktív résztvevője a hazai irodalmi életnek), emellett nem elhanyagolható a műfaj szerepe a közéleti kérdések iránti érzékenyítésben sem.

Résztvevők: Németh Péter ’Zeek’, Simon Márton, Závada Péter

Bővebb információ