Az Ismeretlen Királysághoz vezető ösvény – tudósítás a próbákról

Lassan másfél hónapja tart a csapat expedíciója, amely során együtt fedezik fel azt a – Máté szavaival élve – belső, önismereti tájat, aminek a bebarangolásába minket, nézőket is bevonnak majd december 13-án és 14-én a MU Színházban.

A munkafolyamat egyszerre intenzív és felszabadult: a táncosok teret kapnak, hogy saját ötleteikkel töltsék fel azokat a sorstörténet-töredékeket, amelyekből összeáll majd az előadás. A kollektív alkotómunka felszabadító ereje azonban nem megy és nem is mehet a precizitásra való törekvés rovására, hiszen ahhoz, hogy mindenki beleszőhesse saját vágyait, álmait a produkcióba, nagyfokú koncentrációra van szükség – és nem csak az adott feladatra, hanem egymásra is. A darabban minden táncos jól elkülöníthető, erőteljes karaktert képvisel – ez ad a darabnak egyfajta zsongást, életszagúságot, ehhez viszont természetesen az egyes karakterek belső motivációnak átbeszélése is kulcsfontosságú része kell legyen a munkafolyamatnak.

Amennyire különbözőek a karakterek, annyira eltérőek a darabban látható helyzetek – és amennyire személyesek, annyira ismerősek is ebből a mindennapos hullámvasútból, amit jobb híján életnek nevezünk. Az alkotás szerencsére egészséges arányérzékkel szemlélteti mindezt, ugyanakkora fajsúlyt adva a sodró dinamikának és a lassú befelé figyelésnek, önmagunk felizzításának és lecsendesítésének, és persze a humornak, ami talán a leghasznosabb kulcsot jelenti ennek a széttartó sokféleségnek a kezeléséhez.

A díszletelemek is tökéletesen szolgálják ezt a lüktetést: szavak és testek egyaránt fel-le szánkóznak rajta, akárcsak egy skate pályán. Csábításának a zenészek sem tudtak ellenállni: a próba szünetében első dolguk volt kipróbálni.
Az elmúlt egy héten az összecsiszolás, finomhangolás fázisába lépett a próbafolyamat; elkészült a zene az előadáshoz. Eredeti Soul Surge dalokat hallhatunk majd a darabban, élőben: a zenekar két zenésze, Sánta Dániel és Herby Shaw végig jelen lesznek a színpadon. A zenés próbákon lerí a csapatról, hogy valóban inspiráló az együttműködés: egyrészt Dani és Herby le sem tagadhatnák, hogy élvezik a közös munkát, másrészt olyan erőteljes szövegek születtek az előadáshoz, amik önmagukban is megállják a helyüket, a koreográfiával összefonódva pedig szépen követhető ívben hevítik egymást a megfelelő hőfokra.

Az ember örökké változó és mégis örökké állandó. Élményeink a kezdetektől fogva meghatározzák a jellemünk alakulását. Ki ne viselné magán és cipelné magával például az első szerelem sokkélménye okozta nyomokat? Kell legyen azonban egy belső mag, amire ráépülhet mindez. Ezekből az egymásra rakodó, maradandó rétegekből sűrűsödünk emberszerűvé – ismerős élményekből, emlékekből, álmokból áll össze az Ismeretlen Királyság. Aki kíváncsi rá, hogyan lehet mindezekről letisztultan és közhelymentesen mesélni, annak december 13-án és 14-én ott a helye a MU Színházban!
Kiss Orsolya