FROM HELIX TO VORTEX

Koreográfus: Varga Csaba

Amikor elkezdtük a kreációt, nem volt téma, sztori, vagy vágy egy üzenet absztrakt módon való átadására. Egyszerűen a fizikalitásból indultunk ki, és az egyetlen koncepció az volt, hogy a mozgás sebessége a darab elejétől a végéig fokozódjon. A formanyelvet próbáltam minél homogénebbé tenni, amit a hozzám és a táncosokhoz legközelebb álló mozgások metszete adott. Nem egy új mozgásforma létrehozása vagy a mozgásminőségek sokszínűsége érdekelt, hanem az, hogy mint nézőt, e fokozatos és folyamatos tempóemelkedés során milyen új élmények, impulzusok érnek, milyen gondolatok születnek a fejemben. Félkész állapotában számomra teljesen egyértelművé vált, hogy a darab szól valamiről, és az is, hogy mi a mondanivalója, annak ellenére, hogy nem terveztem beszélni semmiről. Az én olvasatom szerint a darabban az evolúció, kifejezetten az emberi evolúció folyamata jelenik meg metaforikus formában. A hélixen való hömpölygéshez hasonlítom azt a nyugodtan, megfontoltan előre haladó (tudat)állapotot, ami a világegyetem minden eleme és élőlénye számára természetes. Az örvényben (vortex) való létezéssel pedig az önpusztítás felé irányuló emberi sorsot azonosítom. 

De ez az én személyes olvasatom, amivel nem szeretném befolyásolni az érdeklődők kreatív intelligenciáját. Izgatottá és kíváncsivá tesz, hogy vajon hány különféle értelmezése lehet annak, ami nekem annyira konkrét, vagy esetleg mindenki ugyanazt látja majd benne?

Varga Csaba a Budapest Tánciskolát követően a Salzburg Experimental Academy of Dance tanulója volt. Az iskolák után Párizsban folytatta képzését; a Juste Debout School-ban különböző hiphop technikákat, az ADD Academy-n pedig parkourt tanult. 2009 óta hazai és külföldi társulatok és koreográfusok projektjeiben dolgozik. Hazánkban többek közt Kun Attila, a Hodworks, Tünet Együttes, Rózsavölgyi Zsuzsa és Bakó Tamás, Mészáros Máté, és a Duda Éva Társulat munkáiban működött közre. Nemzetközi színtéren pedig Yanne Emmanuel, Eléonore Valére-Lachky, Kubilai Khan Investigations, Kaori Ito, Anton Lachky, Hiroaki Umeda és a Company Linga projektjeiben vett részt. 2014 és 2016 között szólókat tanított be Győrben és Salzburgban, illetve egy rövid koreográfiát készített a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola végzős modern szakos osztályának részére.