NEUROPEAN – Bemutató

A Társulat hosszú távú építkezésének fontos részét képezi neves nemzetközi alkotók meghívása és lendületes fiatal alkotók bemutatkozási lehetőségének biztosítása is időről időre, új színt hozva ezzel nem csupán az együttes életébe, de a hazai táncélet vérkeringésébe is. Ezúttal új, dupla estünkre a belga-vietnámi táncművész-koreográfus, Quan Bui Ngoc és a fiatal táncos, Varga Csaba kapott meghívást. Alkotóként mind a ketten először mutatkoznak be Budapesten.

Quan már 10 éve a ‘Les Ballets C de la B’ tagja, de dolgozik többek közt a Peeping Tom társulatával is, nemzetközi workshopjai igen népszerűek, számtalan kurzust tart világszerte, nálunk is járt több ízben. Varga Csaba pedig hazai és európai viszonylatban is ismerős, láthattuk többek közt a Hodworks és a Tünet Együttes, vagy Fülöp László munkáiban, míg külföldön olyan alkotókkal dolgozott, mint Eléonore Valére – Lachky, Anton Lachky, Kubilai Khan Investigations, Hiroaki Umeda, Company Linga.

BLURRY
koreográfus: Quan Bui Ngoc
zenei szerkesztő: Kovács Jeromos

FROM HELIX TO VORTEX
koreográfus: Varga Csaba
zeneszerző: Adrian Newgent

Előadják: Egyed Bea, Simet Jessica, Csuzi Márton, Keresztes Patrik, Rusu Andor

Fénytervező: Payer Ferenc
Jelmez: Kiss Julcsi
Asszisztens: Csák Bea
Nemzetközi kommunikáció: Vámos Janka
Produkciós Vezető: Czveiber Barbara
Művészeti Vezető: Duda Éva

FROM HELIX TO VORTEX

A From Helix to Vortex izgalmassága nem csupán a mozdulatok precizitásából, hanem a zenével alkotott elképesztő összhangból is adódik. Az előadók az apró rezdülésektől pontosan megtervezett fokozatossággal jutnak el a teret szétfeszítő energiához, miközben a részletekben folyton újraépülnek az elemek. E különös utazás kezdetekor még a testek gördülékenysége és megfontoltsága, később az egyre ívelő dinamika lesz uralkodó. A szélesedő mozdulatok elválasztják egymástól a táncosokat és külön életre kelti saját káoszukat –  mely hamarosan újra egységgé alakul, együtt érve el a kiteljesedést. Tanúi lehetünk egy olyan formabontó test-elbeszélésnek, mely során végigvezetnek minket az intenzitás minden stációján, anélkül, hogy az energia egy pillanatig is alábbhagyna.

„Amikor elkezdtük a kreációt, nem volt téma, sztori, vagy vágy egy üzenet absztrakt módon való átadására. Nem egy új mozgásforma létrehozása vagy a mozgásminőségek sokszínűsége érdekelt, hanem az, hogy mint nézőt e fokozatos és folyamatos tempóemelkedés során milyen új élmények, impulzusok érnek, milyen gondolatok születnek a fejemben. Izgatottá és kíváncsivá tesz, hogy vajon hány különféle értelmezése lehet annak, ami nekem annyira konkrét, vagy esetleg mindenki ugyanazt látja majd benne?”


Koreográfus: Varga Csaba

BLURRY
A közösség és az egyén harca végeláthatatlan történetekkel van tele. A kiszolgáltatottságunk, emberi mivoltunk elvesztésének ábrázolása egyszer elringat, másszor pedig kíméletlenül felráz és ráébreszt a mindennapok harcára. Nyers, erőteljes mozdulatok, hirtelen és váratlan váltások a jelenetek között, melyek szándékosan kizökkentenek a komfortzónánkból, láttatva, hogy nem mindig éles a határ a képzelet és a valóság megjelenése között. Ösztönszerű, elsöprő erő mozgatja a szereplőket, akik az ismerős érzéseket kendőzetlen őszinteséggel fogalmazzák meg. Quan munkája szokatlan, különleges, és egyszerre szép és mégis dermesztő.

„Jellemzően munkáim forrását az emberek adják, akikkel együtt dolgozom. Az ő történeteik, fantáziáik és álmaik foglalkoztatnak. Egy új kreáció során, mikor megosztjuk egymással ezeket a történeteket és álmokat, arra törekszem, hogy olyan erős ötleteket keressek ezek között, amelyek továbbvihetők, fejleszthetők az improvizációkban. A bemutató mozgásanyagának lekötését vagy az improvizációk meghagyását a táncosoktól teszem függővé, azt preferálva, amiben otthon érzik magukat, ami jól áll nekik.”

Koreográfus: Quan Bui Ngoc

Az előadás 12 éves kor alatt nem ajánlott!

Külön köszönet: Szabó Rózsa