Fülöp Viktor ösztöndíjasaink

FV_fotoA 2014-es év Fülöp Viktor ösztöndíj nyerteseiből három táncművész is a Duda Éva Társulat tagjai közül került ki. Így a tavalyi év egyik díjazottjával, Egyed Beával együtt már négy Fülöp Viktor ösztöndíjassal büszkélkedhetünk! Az alábbiakban az idei év díjazottjaitól, Simkó Beatrixtól, Grecsó Zoltántól és Újvári Milántól olvashattok egy-egy rövid beszámolót az ösztöndíjjal kapcsolatos terveikről.


Simkó Beatrix:
Pályázatom benyújtásának fő célja előadóművészi és mozgásművészi készségeim fejlesztése, technikai tudásom szélesítése, és ezek által perspektíváim bővítése. A kortárstánc, a fizikai színház és a performansz területén alkotok, így lehetőségem nyílik különböző előadásokban és performatív szituációkban előadóként fejlődni és saját határaimat kutatni, s azokat átlépni. Igyekszem a kortárs tréningeken kívül más stílusokat is magas szinten elsajátítani, így például a harcművészetet, capoeirat, néptáncot, légi akrobtikát. Terveim szerint nyáron számos intenzív workshopon veszek részt belföldön és külföldön egyaránt. A technikai workshopokon kívül olyan intenzív együttműködésekben kívánok részt venni, ahol a színészi és előadóművészi kreativitásomat fejleszthetem és az improvizációs készségemet erősíthetem különböző helyzetekben. Ennek fényében folytatom performansz- és akcióművészeti tevékenységemet Szirtes János képző-és performansz művésszel. Olyan eseményeken, fesztiválokon vagy művésztelepeken szeretnék szerepelni, ahol a hangsúly az új médiaművészeti performanszra és a testközpontú akciókra helyeződik. A korábbi nemzetközi együttműködéseimet folytatva tervezek ősszel két műhelymunkát a kortárstánc és fizikai színház műfajában, amelyet részben Budapesten, részben Berlinben és Bécsben valósítok meg, Efrat Stempler izraeli művésszel, illetve Manuel Wagner osztrák táncművész kollegámmal közösen.

Grecsó Zoltán:
Pályázatom Tánctudományok – táncpedagógus kategóriában adtam be. A jövőben terveim hasonlóképpen alakulnak: szeretném a Színház és Filmművészeti Egyetem növendékeit a testük megértésében, a Magyar Táncművészeti Főiskola diákjait a megmutatkozásban segíteni, azon az egyetemes célon túl, hogy minél több emberrel megszerettethessem a kortárs táncot.
Terveim között szerepel a vidéki iskolákban való megjelenés: a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium, és a miskolci Balázs Győző Református Művészeti Líceum növendékeinek segítése. Hiszem, hogy pedagógiám sokaknak segített, hogy szerepem van és lehet is még a professzionális művészek képzésében. Mindig igyekszem a legfrissebb irányzatokat követve segíteni az ifjú táncművészek pályát. 2014 augusztusában is, mint minden évben, tervezem az Impuls-Tanzon való részvételt, hogy tudásomat az európai trendekből aktualizáljam. A pályázatomtól függetlenül május végén felvételizem újra az Anton Bruckner Privatuniversität-re, szeretném megszerezni a mester fokozatot pedagógiából.

Újvári Milán:
A 2014-es évben független táncművészként célom a független lét hatékonyabb mértékű kihasználása szakmai fejlődésem érdekében. Az elmúlt másfél évben rengeteg fontos tapasztalattal gazdagodtam, ami a magyarországi és külföldi fellépéseknek és kurzusoknak köszönhető. Az idei évben a magyarországi előadások mellett számos meghatározó külföldi fellépésem is lesz, ebből eredően a következő területeken szeretnék fejlődni és gazdagodni a közeljövőben: improvizáció, a szabad kifejező mozgás; tánctechnikai sokszínűségem mélyítése, eltérő tánctechnikák ötvözése a kifejezés és a kommunikáció érdekében, tánckultúrák közötti párbeszéd, a kortárs mozgásművészet és a magyar folklór viszonya. Az ösztöndíj elnyerése jelentős segítséget ad megkezdett utam folytatásához, aminek céljaként, szakmai tudásom elmélyítése mellett, a nemzetközi és a magyarországi tendenciák összekapcsolását nevezném meg.