Lionel Hoche

Lionel Hoche 1983-tól 6 éven át a Nederland Dans Theater tagjaként dolgozott Jiri Kylian művészeti vezetése alatt. Az NDT-nél eltöltött évek alatt olyan nagynevű koreográfusokkal dolgozott együtt mint Hans van Manen, William Forsythe, Nacho Duato, Ohad Naharin, Jerome Robbins. Lionel Hoche 1990 óta dolgozik szabadúszó koreográfusként, 1992-ben a nemzetközi Cannes-i táncfesztiválon (International Cannes Dance Festival) megalapítja önálló társulatát Association MéMé BaNjO (Compagnie Lionel Hoche) néven. Az elmúlt 20 évben több mint 50 új darabot hozott létre, több mint 30 különböző neves európai és ázsiai balett társulat, úgymint a párizsi Opera (Paris Opera Ballet), a Nederlands Dance Theatre (NDT), az izraeli Batsheva, a Monte Carlo-i Balett (Ballets de Monte-Carlo), a Zürich Balett (Zurich Ballet), a Finn Nemzeti Balett (National Ballet of Finland) számára.
2002-ben vehette át a francia kulturális minisztertől a Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres díját: lovaggá ütötték a táncművészet franciaországi és nemzetközi népszerűsítése érdekében végzett munkájáért.

“Mr. Hoche eltérően más francia koreográfusoktól, sokkal inkább fókuszál a mozdulatokra mint a színházi atmoszférára. Egy koreográfus akit feltétlenül látni kell.”
Anna Kisselgoff, The New York Times

“Lionel Hoche egy fiatalember akinek van technikája, tudja hogyan kell, és nagyon természetesen képes mindezeket a gyakorlatba átültetni. Ez a 37-éves koreográfus kiválóan meg tudja ragadni a közönség figyelmét….”
Rosita Boisseau, Le Monde

Munkái a Társulattal: