Társulat

RÓLUNK

A Társulat a 2009 / 2010-es színházi évad során formálódott önálló együttessé Duda Éva kezdeményezésére, aki független alkotóként számos színházi műfajban dolgozott korábban, nagyszínpadi zenés előadások és kis létszámú progresszív előadások koreográfusaként vált ismertté.
Az együttes első, egyben bemutatkozó darabja a Lunatika volt, mely elnyerte a Lábán Rudolf díjat és több fesztivál díjnyertes előadása lett. Ekkor fogalamzódott meg a csapat irányultsága a kortárs tánc területén, kialakultak a színpadi közlés alapvetései, a mozgásvilág sajátos dinamizmusa, a fizikai tánc kifejező és drasztikus elemeinek használata, valamint a táncosok egyéniségéből fakadó személyes megoldások, és legfőképpen a tánc nem esztétikai, hanem színházi megközelítésének igénye.
Rövidesen egy teljes repertoár felépítése következett, melyben számos vizuálisan vagy tartalmilag jelentős előadás született, mint a Faun, az overDose, az After, vagy éppen a kultúrpolitikára reagáló Stop’n’Go és a Virtus. Néhány év alatt Budapest egyik meghatározó, markáns arculatú független tánc társulatává nőtte ki magát. Az alkotó közösségnek tekinthető együttes gyakori vendége hazai és nemzetközi rendezvényeknek, fesztiváloknak, és a repertoár gazdagítása céljából maga is meghív külföldi alkotókat egy-egy produkció létrehozására. További tevékenységét tekintve rendszeres szervezői workshopoknak, szakmai programoknak, és a koprodukciók és nemzetközi együttműködések híve. Saját stúdiója a Jurányi utcai Inkubátorházban található.

A projekt rendszerben működő csapat magját a jól ismert táncosok mellett, fiatal tehetségek alkotják: pályájuk elején járó lendületes előadók, valamint komoly szakmai múlttal rendelkező, neves táncművészek dolgoznak együtt és hatnak egymásra. A társulatot éppen a tagok sokrétű tapasztalatának köszönhetően egyediség, energikus és szuggesztív előadói jelenlét és magas szintű technikai tudás jellemzi. Az együttes munkáiban szembetűnő, hogy többnyire az ember és a közösség viszonyait vizsgálja. Gyakori a kontakt és partnering elemek használata, olykor fanyar humorral ábrázolva helyzeteket. A szituáció-centrikus szerkesztés és a személyes, emocionális létállapotokból táplálkozó ’testbeszéd’ értelmezhető formát nyer a mozgás nyelvén, néhol narratív, olykor absztrakt módon, néhol pedig motívumrendszereken keresztül kommunikálva a nézővel.

Vitathatatlan például, hogy Duda a kortárs tánc területén a legnagyobb „szókinccsel”, azaz mozgásanyaggal bánó/bíró koreográfusok egyike; műveit olykor szinte szétfeszíti az áradó mozdulati szövet, tetszetős füzérei lankadatlanul folynak a műbéli időben, és folynának akár azon túl is.” Péter Márta, Tánckritika.hu

DÍJAK

2018

 • Honthy-Díj 2018 Év Alkotója – Duda Éva, a Budapesti Operettszínház díja

2015

 • Harangozó Gyula-díj, Bora Gábor
 • A “legjobb együttes teljesítményéért”- OUTBREAK (A Tánc Fesztiválja, Veszprém)

2014

 • A “legjobb előadó”- Jenna Jalonen, AFTER (A Tánc Fesztiválja, Veszprém)

2012

 • A “legjobb előadó” – Jónás Zsuzsa, FAUN (A Tánc Fesztiválja, Veszprém)

2011

 • A “legfiatalosabb életérzést sugárzó” táncelőadás, STOP N GO
  (A Tánc Fesztiválja, Veszprém)
 • Harangozó Gyula-díj, Jónás Zsuzsa

2010

 • Lábán Rudolf díj, Lunatika
 • Koreográfus-díj, Lunatika (A Tánc Fesztiválja, Veszprém)
 • Évad Alkotója Díj, Duda Éva
 • Évad táncművésze, Jónás Zsuzsa
 • Évad táncművésze, Bora Gábor

2009

 • Harangozó Gyula-díj, Duda Éva

2005

 • Imre Zoltán díj, Duda Éva

ELŐADÓK

STÁB

Együttes vezető, koreográfus:

Duda Éva

Művészeti titkár:
Kárpáti Lili Melánia

Fotók:
Dömölky Dániel

Zenei munkatárs:
Kunert Péter
Szirtes Edina Mókus
Dinyés Dániel
Mc Zeek
Farkas Izsák
Gergely Attila

Tervezők:
Opra Szabó Zsófia
Masa Richárd
Mindák Gergő
Boros Lőrinc

Világítás tervező:
Kovács Gerzson Péter
Payer Ferenc
Vida Zoltán

Beavató program vezető, drámapedagógus:
Gyevi Bíró Eszter
Kámán Orsolya

VENDÉG KOREOGRÁFUSOK

Lionel Hoche
Mészáros Máté
Rosana Hribar és Gregor Luštek
Maria Campos és Guy Nader
Quan Bui Gnoc
Maciej Kuźmiński