48 óra Bejrútban

IMG_0233
Az Egy csókkal kezdődött? című előadás kapott meghívást a Beirut International Platform of dance fesztiválra 2015. április 22.-én. Az utazásról Simkó Beatrix beszámolóját olvashatjátok!

“…amibe kevés fért, de azt mind elhoztuk magunkkal. Omar Rajeh és Mia Habis a BIPOD fesztivál szervezői, művészpár, rengeteg energiával és elkötelezettséggel, 11 éve működtetik a fesztivált, teljes állami támogatás nélkül, mégis nemzetközileg ismert és elismert programot állítanak össze évről évre. A Maqamat Kortárs Táncszínház alapítói, az együttes a libanoni és a térség meghatározó kortárs tánc színháza.
Az Egy csókkal kezdődött előadást a tavalyi düsseldorfi vendégjátéka után hívták meg Bejrútba, így elsőként került magyar produkció a BIPOD programjába. Az előadás a francia nagykövetségen mutatkozott be, az intézet és a követség saját 250 fős színházában. Magyar est volt Bejrútban, Újvári Milán világot járt szólója nyitotta a programot, majd a triót láthatta a majdnem teltházas közönség, nevetettek, tapsoltak, figyeltek – szerették az előadásokat. A tankkal védett utcában nem is volt kérdés, hogy biztonsági ellenőrzés után mehetünk csak a színpadra. IMG_0239A város katonai és biztonsági felkészültségét néhány óra alatt akarva-akaratlan megszoktuk, minden harmadik sarkon gépfegyverrel felszerelt katonák mellett kóvályogtunk. A Földközi-tenger partján a sziklák közelében megpihentünk, gyönyörködtünk, majd ráeszméltünk, hogy mindenütt vannak magyarok. Egy kedves hét-nyolc fős női baráti csokor köszöntött minket, miután odadobtuk “sziasztok”, már tudták kik vagyunk, hogy jön a magyar vendégelőadás. Kicsi a világ, már megint mondhattuk.
A szakadatlan dudálás, a két sávból hárommá alakulás, a spontán bárhol gyalogos átkelés egy külön fejezet lenne, a város építészeti diverzitása és a libanoniak természetes nyitottsága mellett. Egy csipetnyit ebből megízleltünk, kérünk még, szorozzuk meg a 48 órát a jövőben. Köszönjük Bejrút, BIPOD!”
beirut_094-2